Traas op de Kattenberg

De Kattenberg

Zo’n 200.000 jaar geleden werd ze gevormd door ijskappen uit de Saalien-ijstijd; dit heuvelachtige landschap in Twente. De Kattenberg is een van de heuvels rond Markelo. De andere heuvels zijn: De Dingseler berg, waar recht werd gesproken door de bisschop van Utrecht in de Middeleeuwen, de Markelose Berg, de Hulpe (die gewijd is aan Maria), de Heriker Berg (waar de veroordeelden werden opgehangen) en de Friescher Berg (ooit lagen hier grafheuvels).
Toch wordt de Kattenberg niet genoemd als een van de 5 heuvels van Markelo. En waarom hoort ze daar eigenlijk niet bij?

Is dat omdat er in een ver verleden wijze vrouwen (en mannen) waren die hier rituelen uitoefenden in de natuur en heet ze  daarom Kattenberg? Het woord ‘katten’ verwijst vaak naar heksen. Er zijn geen overigens geen geschreven teksten over de Kattenberg die hiernaar wijzen. Wel zijn er in de vorige eeuw (1998) geomanten geweest die de bijzondere energie van deze plek konden voelen; er werden hoge bovis-waardes gemeten.
In meditatie en sjamanistische reizen voelen we de bijzondere waarde van de Kattenberg en kunnen we hier rituelen voelen; een magische krachtplaats!

Vuurplaats

 

Het woord ‘traas’ staat voor ‘open plek’, net zoals het woord ‘loo’. ‘Traas op de Kattenberg’ is dus een open plek in het bos van de Kattenberg.
In de laatste eeuwen was dit stukje natuur, een plek voor akkerbouw en bosbouw van de familie van Jan-Willem. In de loop van de tijd is het verdeeld geraakt over de vele kinderen en sinds enkele jaren weer een geheel. Sinds 2017 heeft het haar rituele bestemming teruggekregen. De plek is gewijd aan Moeder Aarde en Tamfana (de godin van het woud en het veld van Twente). Een prachtig beeld eert haar levenskracht en energie.  ‘Traas op de Kattenberg’ is nu een heerlijke plek voor ceremonie’s,  drumcirkels, bezinning en natuurbeleving; een plek om onze verbinding met moeder aarde te vieren, en te genieten van de natuur.

Natuur-altaar