Despacho

Een despacho-ceremonie is een gebruik van de Inca’s uit Peru en wordt vaak gedaan bij belangrijke gebeurtenissen, zoals: geboorte, huwelijk, een goede oogst, etc. Dit ritueel bevordert goede onderlinge relaties. Despacho betekent ‘verzending’ in het Spaans; de verzending van een pakketje naar de kosmos. Een despacho is een mandala van bloemen en allerlei voedsel met elk hun eigen betekenis. Iedere aanwezige ‘ blaast’ zijn intentie in een cocablaadje. (In Nederland gebruiken we rozenblaadjes.) De ingeblazen blaadjes worden verzameld op een vel papier. Er ontstaat een bepaald patroon: de mandala. Deze is bij elke gelegenheid weer anders. Er worden chocolade en snoepjes toegevoegd voor de liefde en het ‘zoet’ der aarde. Je kunt van alles toevoegen, zoals: salie, wierrook, heilig hout, etc. De Inca’s voegen ingrediënten toe die kostbaar zijn, zoals lamavet.

despacho
Maken van de Mandala

Op deze manier danken ze Moeder Aarde met haar vruchten en vertrouwen ze op de overvloed van ‘Pacha Mama’ = Moeder Aarde. Als de mandala klaar is vouw je het op tot een klein papieren pakketje. Dit wikkel je in een doek met een lint er omheen, als een cadeau. Dit pakket zegen je met intentie in met stem, ratels, trommelen, zang, rook (smudgen), etc. Vervolgens maak je een houtvuur. Het pakketje wordt op het vuur gelegd en verbrand; de wensen en intenties worden zo verzonden (= despacher in het spaans) en gaan zo naar boven. Tijdens deze ceremonie leer je los te laten en te vertrouwen op de kosmos.

Bij bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte, overlijden, huwelijk of scheiding kun je ons vragen samen met jou een despacho-ceremonie vorm te geven om de gebeurtenis te verdiepen of te verwerken.
Voor meer informatie over ceremonies bij speciale gelegenheden, neem contact met ons op, via het contactformulier.

WEB eigenwjis festival 20160617_171158
Het inzegenen van het pakketje