Klankhealing

Klanken geven rust en ontspanning
Mensen worden geraakt en ontroerd door de klanken van de klankschalen: emoties van vreugde, verdriet, blijdschap en geluk. Klank dringt door tot in de diepere lagen van het bewustzijn. Ze beleven steeds meer ontspanning en voelen zich fijn. Hoe komt dat nu eigenlijk?

De klanken van de klankschalen, instrumenten en de stem maken trillingen en geluidsgolven. Deze stoppen niet bij de huid, maar komen het lichaam binnen. De vloeistoffen in het lichaam reageren op deze trillingen. Ze zorgen voor helende geometrische patronen. Doordat het lichaam voor 70 % uit vocht bestaat kan de klank of de trilling zijn werk goed doen.
Tijdens en na een klanksessie ervaar je meer lichaamsbewustzijn en zit je minder in je hoofd. Je ervaart minder gedachten en druk. Dit komt doordat de klanken zorgen voor delta, theta en alfa golven. Hierdoor ervaren mensen een gevoel van ontspanning. Er ontstaat balans tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Hersengolven
Bij een normaal dagbewustzijn waarbij je actief bent, werken de hersengolven op Beta-niveau. Door de boventoonklanken ontstaan er alfa goven in de hersenen. Deze alfa-hersengolven zitten op het zelfde niveau als wanneer je ontspannen bent bij dagbewustzijn, bijvoorbeeld als je yoga doet of mediteert. De ontspanning kan met klank zelfs nog dieper gaan tot delta en theta niveau. De innerlijke rust is dan nog dieper. Je hebt dan het gevoel alsof je heel diep weg bent. Soms denken mensen dat ze geslapen hebben tijdens een workshop of concert.

Klank dringt door tot in de diepere lagen van je bewustzijn. Door je hiervoor open te stellen kom je in evenwicht en in je kracht.

Geschiedenis en onderzoek
Vanaf de 19e eeuw is door natuurkundigen zoals Chladni en Jenny onderzoek gedaan naar de effecten van klank en trillingen. Dit is voorgezet in de 20e en 21e eeuw door o.a. Emoto en Lauterwasser.
Al in de oudheid  waren er beschavingen waarbij klank gebruikt werd voor zijn helende kwaliteiten,  zoals bijvoorbeeld in Egypte en Tibet. In alle oude culturen werd de sjamanendrum gebruikt voor haar helende trillingen.
In het heden is de klank als helende interventie helemaal terug en wordt nu ook in het Westen  omarmd.  In Duitsland en Groot-Brittanië is klanktherapie een volwaardige en erkende aanvulling in de zorg.
Inmiddels is er ook studie gedaan naar de invloed van klank op het gemoed, door o.a. Peter Hess, John Beaulieu, Christina de Kaste en Paul Vens. Het blijkt dat klank mensen o.a. rust, ontspanning, en welbevinden kan brengen.

Inspiratie
In de behandeling maken we gebruik van verschillende instrumenten zoals: de sjamanen-drum, klankschalen (metalen en kristallen), ratels, etc. en mijn stem. Deze instrumenten werden en worden nog steeds gebruikt in het sjamanisme (o.a  bij de indianen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Siberië, Mongolië , Tibet, Nepal, Australië en Afrika). In verschillende culturen en religies waaronder het boeddhisme en het hindoeïsme gebruiken ze muziek om een andere staat van bewustzijn te krijgen.

We geven individuele sessies en groepssessies die we klankconcert noemen.
Er zijn ook klanksessie speciaal voor mensen in een zorgsetting. Dat noemen we Klank in de Zorg
Zelf ervaren? Maak een afspraak.

Klankhealing met de stem
Bij klankhealingen en klankconcerten maken we ook gebruik van de stem. Het mooie van werken met de stem is dat de intentie een extra dimensie wordt in het helingwerk. Waar klank diepere lagen aanraakt in je lichaam, zorgt het richten van de intentie bij het stemwerk ervoor dat de klankhealing nog dieper gaat en helpt bij transformeren.

Diepe Meditatie
Klank laat allerlei gedachtepatronen los, je ontspant en lichaam en geest komen weer in evenwicht. Je wordt bewust van de stilte en de eenheid met alles. Het bewust beleven van je stem maakt je vrijer. Het ritme van de drum resoneert met de hartslag, waardoor je hart wordt geopend en de liefde stroomt.

Wil je ook een individuele sessie ervaren? Maak een afspraak.