Medicijnwiel

Het zien van kleine knopjes aan de bomen, de blaadjes die weer verschijnen maakt ons blij en verwondert. De zon gaat op en de zon gaat onder. Lente, zomer, herfst en winter; seizoenen trekken voorbij. Het leven is cyclisch; een levenswiel. Bewust de seizoenen ervaren en de paralellen te zien die zich ook in ons eigen leven voordoen is als een cadeau voor jezelf.

      

Even terug in de tijd: Een familieboerderij in Twente. Op mijn zolderkamertje lees ik -17 jaar- in een boek iets over de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Ik ben geïnteresseerd in hun wijsheid en manier van leven. Sinds ik een paar jaar geleden in de natuur mijn verbinding met de goddelijke vonk heb ontdekt lees ik veel over natuurvolkeren. Ik ga elke dag wel even naar de Kattenberg om me op te laden, en dat is niet meer alleen om te joggen. Soms zit ik gewoon even stil op een van mijn magische plekjes. Ik verzamel verschillende steentjes in het bos en leg ze in een cirkel; één in het midden en vier op elke windrichting. Soms leg ik er ook steentjes tussen in. Het voelt in mijn hart alsof ik symbolen leg, manieren om aarde en kosmos te verbinden. Ik weet nog niets van het medicijnwiel, en toch leg ik elke keer als ik het bos ben weer een nieuw levenswiel. Ik weet wel dat ik me fijn voel van binnen als ik dat doe.
Pas jaren later lees ik over de betekenis van het medicijnwiel en begrijp ik wat ik al die tijd geweten heb.

Eenvoudig Medicijnwiel

Steeds als we drumcirkels houden of andere ceremonies doen leggen we een medicijnwiel. We nodigen onze gasten uit om er een krachtvoorwerp in te leggen: een kristal, edelsteen of dierbaar halssierraad. Een krachtvoorwerp is een voorwerp dat iets voor je betekent. Het is een manier om ons te verbinden met het leven in en om ons heen. De elementen van lucht, vuur, water en aarde, de windrichtingen, de seizoenen, de levensfasen van geboorte, volwassenheid, ouderdom en dood. In het medicijnwiel leggen we kristallen, edelstenen, een kralenketting of duimsteen. Daarmee eren we het levenswiel. We eren daarmee het goddelijke principe. We geven ons over aan Great Spirit zoals de Native Americans zeggen. Aan datgene wat ervoor zorgt dat er steeds weer nieuw leven is, dat zoveel groter is dan wijzelf.
Dat het leven cyclisch is, is de kern van oude wijsheid van de natuurvolkeren. Het medicijnwiel (die ook wel levenswiel genoemd worden) legden ze als symbool om hun verbinding met het universum uit te drukken. Elke keer als ook wij een medicijnwiel leggen, ontstaat er een krachtplaats. Een plek van verbinding tussen aarde en kosmos en de plaats van de ceremonie, waar het wiel gelegd wordt. Voorwerpen die in het medicijnwiel gelegd worden, worden bekrachtig door het medicijnwiel.
Elke traditie gebruikt het medicijnwiel weer net even anders, qua kleuren, elementen of krachtdieren. Waarschijnlijk zorgt de locatie ervoor dat de elementen uit het medicijnwiel net anders zijn. Elke plek heeft zijn eigen kenmerken en dynamieken.

* De woorden levenswiel en medicijnwiel worden door elkaar gebruikt. Er wordt hetzelfde mee bedoeld.
Native Americans gebruiken het woord medicijnwiel, omdat ze de helende kwaliteiten van het verbonden zijn met het universum daarmee waarderen. Door westerse coaches wordt vaak gesproken over het levenswiel. Zij maken veel gebruik van het cyclische aspect van het wiel bij het begeleiden van mensen.

Medicijnwiel bij een ceremonie

Als je wilt weten hoe ik in de natuur mijn spiritualiteit heb gevonden? Lees dan mijn blog uit 2017 hierover.