Handfasten ceremonie

Het is bijna volle maan en het is een prachtige zonnige dag. Op een fantastische plek in de natuur komt een groep mensen bij elkaar. Er staan twee geliefden in het midden van hun vrienden, familie en met hun kinderen. Zij zijn 13 jaar getrouwd en willen heel bewust een nieuwe cyclus ingaan. Terugkijken in dankbaarheid op wat geweest is en nieuwe intenties naar elkaar uitspreken. Hun handen binden met een koord vol symboliek om hun verbinding uit te drukken. Ook de gasten blazen hun intenties in bloemblaadjes. Ze maken een mandala voor de despachoceremonie. Alle intenties gaan in het vuur, verzonden naar de kosmos. De drumcirkel wordt geopend door het liefdespaar aan de pow-wow. We drummen en zingen ‘verbinding’…..

Een handfastenceremonie is een oud ritueel om geliefden te verbinden. Nog voor de invloed van de kerk en het kerkelijk huwelijk, werden er al eeuwenlang verbintenissen gesloten met een handfastenceremonie. Je kon kiezen voor een verbinding met een jaar en één dag, voor je leven of voor de eeuwigheid.

Een handfastenceremonie in deze tijd is vaak een manier om een eigen ritueel te maken rond een liefdesverbintenis in verbinding met de natuur. Soms is er wel een gemeentelijk huwelijk bij de burgelijke stand en soms niet. In deze tijd zijn er meerdere manieren om verbintenissen juridisch of wettelijk vast te leggen, zoals huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract. In dit fotoverhaal gaat het om het hernieuwen van het huwelijk op een bijzonder moment bij het einde van de 13 jarige cyclus. Geen juridische of wettelijke verandering, maar wel met een mooie symbolische betekenis en een diepe werking.

Bij deze handfastenceremonie zijn verschillende sjamanistische rituelen gecombineerd tot één ceremonie: het verbinden van de cirkel, het handfasten, de despacho ceremonie van de Inca sjamanen uit Peru en de drum ceremonie van de Native Americans.
Eigenlijk alle inheemse culturen kennen drumceremonies.

 

Fotografie Handfasten Ceremonie: Marcel van Kerkhof