Heling van een jonge vrouw

World Wisdom Gathering

In de orangerie van Chateau Millemont is het warm op zondagmiddag 6 december 2015. Mensen uit alle windstreken zijn hier verzameld, zo’n 20 kilometer van Parijs bij Versailles. Ze zijn in afwachting van de slotceremonie van deze World Wisdom Gathering. De afgelopen week stond in het teken van de Voices 4 Mother Earth, een alternatieve bijeenkomst in het kader van de klimaattop in Parijs van inheemse volkeren. Wij zijn er ook twee dagen bij en hebben onze drums meegenomen om al drummend ondersteunend te zijn.

2. Slotceremonie X
Ritueel met de 4 windrichtingen stokjes

Het is heel overweldigend om hier te zijn. Al die mooie inheemse mensen van overal in hun sjamanenkledij, het is prachtig om te zien. En dan de energie van deze mensen en de wijsheid die ze uitstralen. Je wordt er stil van.

De slotceremonie die we meemaken is ontroerend, bijzonder en tegelijkertijd ook eenvoudig.  In het midden een kleed met daarop een medicijnwiel van zaden en vruchten, edelstenen, muntjes en afbeeldingen van krachtdieren en landkaarten. Chief Phil Lane doet een prachtige indianentooi op en opent de ceremonie.

5. Sun Dance Chief Rueben George
Gezang van Sun Dance Chief Rueben George

Sun Dance Chief Rueben George zingt samen met zijn broer prachtige liederen en heeft vooraf aan mij gevraagd om mijn handdrum te gebruiken.Hij zingt warm en luid en slaat krachtig op mijn sjamanendrum. Ik maak me zorgen of het vel het houdt, want het zijn fikse slagen, maar het gaat goed.

1. Medicijnwiel X
Medicijnwiel met de vier windrichtingen stokjes

In het midden van de zaal bij het medicijnwiel ligt een doek met stokjes in de kleuren van de vier windrichtingen.  De inheemse mensen krijgen in een ritueel een stok in de kleuren van de vier windrichtingen om deze in hun land te planten en het daarbij energetisch te beschermen.
Na vier coupletten zang door grootvader en firekeeper Bruce Hardwick worden de stokjes van de grond gepakt en onder luid gejuich omhoog gehouden.

Een bijzonder ritueel volgt waarbij een inheemse vrouw wordt geheeld. Zij heeft haar vader en broer verloren die niet wilden samenwerken met multinationals en hun land claimden, en daarbij om het leven zijn gebracht. Nu komen de grandmoeders naar voren, Mona Polacca (Hopi), Faith Spotted Eagle (Dakota) en Ayangat (Mongolië). Zij zingen liederen en strelen de jonge vrouw over de haren, haar gezicht en haar schouders. Het is heel ontroerend om te zien. Heel de zaal is stil en betrokken. Er worden geen foto’s meer gemaakt. Deze heling is niet alleen voor deze jonge vrouw, zij staat symbool voor alle vrouwen die te maken krijgen met geweld, agressie en verkrachting. Met haar worden alle vrouwen geheeld.
Later legt Faith Spotted Eagle uit dat het belangrijk is dat deze vrouw eerst geheeld wordt. En boosheid, wrok en verdriet kan loslaten voordat zij haar stok krijgt om haar land te claimen. Anders zal er wrok en boosheid kleven aan haar land en komt er geen vrede. Het is mooi om te voelen dat dit ritueel niet alleen voor de vrouwen is maar ook voor Moeder Aarde.

Na de ceremonie is iedereen blij en voldaan. Er worden hugs uitgedeeld, foto’s gemaakt en gegevens uitgewisseld. We voelen ons blij, vredig, innerlijk verwarmd, verbonden met deze bijzondere mensen en de aarde.

We gaan weer naar huis, naar ons eigen plekje op aarde, met een heleboel verhalen en gevoelens die we graag met je delen.

4. Chateau Millemont X