Sjamanistische huwelijksceremonie

Op 29 augustus hebben wij ons verbonden met een sjamanistische huwelijksceremonie. Het is een prachtige dag geworden.

Handvasten: een verbindend ritueel

Bij binnenkomst in de kring van familie en vrienden spelen drummers op de vier windrichtingen. Edelstenen liggen in het midden, ze verankeren de energie. De drummers zijn een soort getuigen elk van hun eigen richting. Salie wordt gebrand om de ruimte te reinigen. Als we binnenkomen, mogen wij ook even in de heilige geur van de salie staan en zijn we binnen! Kaarsen worden aangestoken voor de mensen aan gene zijde die er niet meer bij kunnen zijn. Er gaat even een wolk voor de zon.

De ceremonieleider roept de windrichtingen aan, elke keer een drummer erbij. Het geluid zwelt aan. In het prachtige groene amfitheater van Tuin de Lage Oorsprong is de energie nu helemaal goed voor het uitspreken van onze intenties. Onze gasten luisteren aandachtig, samen met de oude beuken van de Hemelse Berg die grenst aan de tuin. Na het uitspreken van onze intenties blaast Jan-Willem ze in een witte roos. Caroline blaast ze in een rode roos. Dan is het tijd om onze uitgesproken intenties zichtbaar te maken in het handvasten. In de voorbereiding naar onze ceremonie hebben we samen een koord geweven met een Keltische knoop; we hebben er kleine edelstenen aan bevestigd en veren. Ze staan voor de zegeningen van de aarde en de hemel. We geven elkaar de linker hand, de hand die het dichtst bij het hart zit. Het koord wordt om onze handen gebonden, en het drummen zwelt aan; de gasten blazen hun intenties in bloemblaadjes. Een moment waarop we allemaal verbonden zijn, wij met elkaar en onze gasten met ons. Vlinders en libellen komen voorbij, een buizerd roept in de lucht…. Het voelt heel intens, geaard en liefdevol. Dan wordt het drummen zachter, de bloemblaadjes worden opgehaald en gebracht naar de plek waar een mandala wordt samengesteld voor de despacho-ceremonie.

despacho
Het maken van de mandala

Onze mandala ziet er prachtig uit, met de rozen, de rozenblaadjes, kersen, snoepjes, chocolade en papieren hartjes. Er zijn zoveel bloemblaadjes dat uiteindelijk alle blaadjes er over heen gestrooid worden en het pakket wordt ingepakt. Om het pakket gaat een doek met het handvastenkoord. Het wordt op het altaar gelegd. In de avond zullen we het in het vuur leggen bij de drumceremonie en worden alle wensen in intenties naar de kosmos verzonden.

En dan is het tijd voor het symbool van onze verbinden. Bij het handvasten is onze verbinding in de energie tot stand gekomen en komt nu de materialisatie ervan. We wisselen ringen uit. Ringen met een levensbloem –heilig geometrisch symbool van de bron van alle leven-, verdeeld over twee ringen die samen een zijn. Gemaakt uit goud en zilver, mannelijk en vrouwelijk. In de ringen hebben we de symbolen van licht en liefde gegraveerd met onze signalen. Het is een bijzonder helend proces geweest om ze samen te creëren. Nu weer even terug naar die heilige cirkel aan de Hemelse Berg. We doen elkaar de ringen om en geven elkaar een kus. Bloemblaadjes dwarrelen om en over ons heen, drums zwellen aan en onze gasten klappen en joelen. Dit voelt goed!

sjamanistische huwelijksceremonie
Tijdens de huwelijksceremonie

In de avond -voor zonsondergang- is er nog een drumcirkel. Een didgerido opent de ceremonie. We drummen op de pow-wow en sjamanendrums en maken muziek met wereldinstrumenten en zang. De muzikanten die aanvullend soleren met saxofoon en klarinet. Het is een feest waarin we los gaan! De despacho wordt in het vuur gelegd; onze gezamenlijke wensen en intenties laten we los, we geven het over aan de kosmos. Het handvastenkoord nemen we straks als symbool weer mee naar huis.

De muziek van onze cirkel is nog lang te horen. Kijk, daar is de volle maan!